Door een kankerbehandeling kunnen mensen met kanker vaak langer leven of genezen. Maar door een kankerbehandeling kunnen ze ook lichamelijke of psychische klachten krijgen. Willen ze die behandeling dan wel? Of juist niet? En waarom? We wilden graag weten wat mensen belangrijk vinden als het gaat om beslissingen over hun kankerbehandeling. Deed je mee aan de peiling? Dankjewel!
De resultaten
Wil je de resultaten van deze peiling in één handig overzicht bekijken? Bekijk de factsheet:
Wat vindt NFK van de resultaten
De peiling laat zien dat het tijd is om anders te kijken naar de waarde en meerwaarde van nieuwe behandelingen. Er moet meer ruimte worden gemaakt voor wat mensen met kanker belangrijk vinden als het gaat om hun kankerbehandeling.
Gevolgen voor het dagelijks leven zijn cruciaal
De uitkomsten tonen aan dat niet alleen overleving of levensverlenging belangrijk is, maar ook de impact van behandelingen op het dagelijks leven. Uit de peiling blijkt: 68% van de deelnemers vindt het belangrijk om de mogelijke gevolgen van een behandeling op hun dagelijks leven mee te nemen in hun beslissing over een behandeling. De helft van de deelnemers vindt het belangrijk om mee te nemen hoe groot de kans is dat door een behandeling de kanker wegblijft of niet erger wordt. Slechts één derde (35%) van de deelnemers vindt het belangrijk om mee te nemen hoe veel langer ze leven door een behandeling.
Bijna drie kwart (73%) van de deelnemers vindt een goed leven belangrijker dan een lang leven. 62% van de deelnemers wil een kankerbehandeling niet als ze daardoor nooit meer voor zichzelf kunnen zorgen. En 39% wil een kankerbehandeling niet als ze daardoor niet meer kunnen doen wat ze waardevol vinden. Ook lichamelijke en psychische klachten tijdens én jaren na een behandeling zijn een belangrijke overweging, voor de helft van de deelnemers. 38% van de deelnemers wil iedere behandeling die mogelijk is om langer te blijven leven. Dat is lang niet iedereen.
Patiënten goed informeren over mogelijke gevolgen
Ook het advies van een arts wordt door 55% van de deelnemers meegenomen in hun beslissing over hun behandeling. Die resultaten onderstrepen de noodzaak voor zorgverleners om patiënten ook goed te informeren over de mogelijke gevolgen van kankerbehandelingen en wat dit betekent voor hun dagelijks leven, zowel op korte als lange termijn. Dat begint bij de vraag: wat is voor jou belangrijk?
Samen Beslissen, waarbij arts en patiënt in gesprek gaan over de behandeling en de uitkomsten en gevolgen daarvan, kan daar ruimte voor bieden. Daar ligt een belangrijke rol voor artsen om alle mogelijke behandelopties en gevolgen uitgebreid te bespreken en voor patiënten om zo open en proactief mogelijk te zijn.
Kosten voor de samenleving
Deelnemers die behandeld zijn met een kankermedicijn, konden in de peiling ook een vraag beantwoorden over de kosten van medicijnen. Die kosten zijn vaak erg hoog. Daar heb je als patiënt geen invloed op. Een deel van de deelnemers wil wel weten wat de kosten van hun medicijn voor de samenleving zijn (40%) en sommigen maakt het iets uit als deze kosten erg hoog zijn (26%). Zelfs 3% van deze deelnemers wil een behandeling niet als de kosten daarvan voor de samenleving erg hoog zijn.
Dit doen we met jouw ervaring
Om aandacht te vragen voor de uitkomsten uit deze peiling, gaat NFK het volgende doen:
- We delen de resultaten via een persbericht aan de media. Hiermee willen we zoveel mogelijk kankerpatiënten, hun naasten, zorgverleners, beleidsmakers en andere burgers informeren over wat (ex)kankerpatiënten belangrijk vinden als het gaat om behandelingen.
- We presenteren de uitkomsten aan partijen in het veld tijdens een NFK-symposium op 18 februari 2025.
- We brengen de uitkomsten proactief in bij de overleggen van het Integraal Zorgakkoord, het Landelijk overleg dure geneesmiddelen (LODG), de Ronde Tafel Oncologie en Zorgevaluatie & Gepast Gebruik.
- We delen de uitkomsten met alle zorgaanbieders en stakeholders in het veld. Onder andere het Zorginstituut Nederland, NVMO/CieBOM, Zorgverzekeraars/CieBAG, NVALT en HOVON en alle professionals en stakeholders van NFK die de resultaten van peilingen direct willen ontvangen.
- We hebben de intentie om kwalitatief vervolgonderzoek te doen waarin verdiepende vragen over deze resultaten beantwoord worden.
- We blijven zorgprofessionals en patiënten aansporen en helpen om via Samen Beslissen de dialoog aan te gaan, zodat de patiënt inzicht krijgt in de verschillende behandelmogelijkheden en de gevolgen ervan op het dagelijks leven.
Wie maakten deze peiling?
De vragenlijst is gemaakt door de kankerpatiëntenorganisaties die samenwerken binnen de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK).
In de media
Wetenschappelijke publicaties
Momenteel geen wetenschappelijke publicaties.