Waarom doneer jij

Deelnemers aan het woord

Doordat jij je ervaringen deelt, kunnen wij ons sterk maken voor jou en de ruim 900.000 kankerpatiënten in Nederland. Samen veranderen we het leven met kanker.

Ik doneer mijn ervaring.

Om de nazorg voor toekomstige survivors te verbeteren.

Op mijn 10de kreeg ik botkanker. Daardoor heb ik geen knie meer en kan ik mijn linkerbeen niet meer buigen. Van nature ben ik heel sportief, dus het was een heel proces om te leren omgaan met mijn handicap en chronische rug- en nekklachten. Gelukkig heb ik met de juiste steun en begeleiding geleerd wat ik allemaal nog wél kan en hoe ik mijn leven betekenisvol kan inrichten. Tegenwoordig sport ik intensief, waardoor ik een deel van mijn identiteit teruggevonden heb. Toch heeft mijn ziekte me ook veel positiefs gebracht. Zo heb ik veel bijzondere mensen ontmoet en met hen kunnen praten over wat er in het leven écht toe doet. Ik ben actief voor de Vereniging Kinderkanker Nederland en PanCare, organisaties die zich inzetten voor de kwaliteit van leven van survivors van kinderkanker in Nederland en Europa. Het voelt bijzonder en waardevol om iets te kunnen betekenen voor deze doelgroep. Uit eigen ervaring weet hoe belangrijk de juiste nazorg na kanker is. Ik help graag mee dit voor toekomstige survivors te verbeteren, daarom ben ik lid van het Doneer Je Ervaring-panel.

Cherine, 35 jaar
Had botkanker

Ik doneer mijn ervaring.

Om andere mannen met kanker te helpen.

Begin 2020 kreeg ik de diagnose blaaskanker, “een lichte vorm” werd gezegd, in het ziekenhuis bij ons in de buurt. Na intensief overleg met mijn echtgenote en het ziekenhuis ben ik naar het AvL gegaan. Daar werd duidelijk dat ik naast blaaskanker ook prostaakanker had, en er werden kankercellen in mijn plasbuis gevonden. Na de operatie bleken ook twee kleine klieren besmet. Onze wereld stond op zijn kop na het horen van dit nieuws. Mijn blaas is verwijderd, mijn prostaat én een deel van mijn plasbuis. Een harde klap, wat ook echt iets deed met mijn gevoel van mannelijkheid.

Ik heb ontzettend veel steun aan mijn vrouw. Je naasten zijn van groot belang in zo’n traject en ik was voor mijn omgeving soms best moeilijk en egoïstisch. Het was een lange weg, maar inmiddels zien we de toekomst positief voor ons. Ik hoop dat ik met mijn deelname aan Doneer Je Ervaring iets kan betekenen voor anderen.

Wim, 74 jaar
Blaaskanker

Benieuwd wat we doen met jouw ervaringen?

Van elke peiling delen we de resultaten én we vertellen hoe we de resultaten omzetten naar acties die mensen met kanker verder helpen.

Onze peilingen
Ik doneer mijn ervaring.

Om toekomstige patiënten verder te helpen.

Ik heb in totaal vier keer huidkanker gehad; één keer melanoom en drie keer non melanoom. In 2015 kreeg ik mijn eerste melanoom. Sindsdien word ik jaarlijks gecontroleerd. In 2020 werd er een basaalcelcarcinoom in mijn gezicht ontdekt. Binnen een jaar tijd volgden er nog twee in mijn gezicht. Tot nu toe heb ik geluk gehad dat ze relatief makkelijk verwijderd konden worden. Eén was dieper gegroeid dan verwacht, waardoor mijn wenkbrauw scheeftrok. Mijn gezicht voelde misvormd; verschrikkelijk vond ik dat. Gelukkig is dit na een aantal jaren weer rechtgetrokken. In het eerste jaar was ik heel bang dat ik er weer één zou krijgen, nu ben ik daar iets rustiger onder, al blijft een controle altijd spannend. Bij een nieuw bultje of plekje blijf ik onzeker, maar het beheerst niet meer mijn leven zoals het eerste jaar. Lotgenotencontact heeft mij daarbij erg geholpen en veel goeds gebracht. Huidkanker komt steeds vaker en op jongere leeftijd voor. Het is een serieuze diagnose. Door mijn ervaring te delen in de Doneer Je Ervaring-peilingen hoop ik andere, toekomstige patiënten verder te helpen en ze te laten ervaren dat ze niet alleen zijn.

Kim, 36 jaar
Huidkanker

Ik doneer mijn ervaring.

Om lotgenoten een hart onder de riem te steken.

Toen ik in 2014 hoorde dat ik uitgezaaide prostaatkanker heb, wist ik niet goed wat dat nou eigenlijk was en wat mijn vooruitzicht was. De afgelopen jaren kennen ups en downs, maar ik ervaar vooral grote dankbaarheid voor het leven. In 2016 werd bij mijn vrouw de Ziekte van Kahler ontdekt, ook ongeneeslijk. Ineens werd ik ook naaste. De dankbaarheid die ik voel, overheerst en hebben we nu samen, hand in hand. De behandelingen zijn pittig, voor ons allebei. Dat geldt niet alleen voor het medische traject, dat gericht is op een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven, waarbij we zelf die kwaliteit bepalen. Ook komen er psychologische en sociale factoren bij kijken, wat ook onze kinderen raakt. Zelf heb ik veel steun gehad aan lotgenotenbijeenkomsten en -activiteiten. Erover praten helpt mij heel erg. Je bent immers niet alleen met je kanker, al heb je het wel alleen. Mijn ervaring als patiënt en als naaste gebruik ik graag om lotgenoten een hart onder de riem te steken en door mijn ervaring in peilingen te delen hoop ik anderen verder te helpen. Daarom ben ik lid geworden van Doneer Je Ervaring.

Herman, 72 jaar
Uitgezaaide prostaatkanker
1 2 3