Waarom doneer jij

Deelnemers aan het woord

Doordat jij je ervaringen deelt, kunnen wij ons sterk maken voor jou en de ruim 900.000 kankerpatiënten in Nederland. Samen veranderen we het leven met kanker.

Ik doneer mijn ervaring.

Om andere mannen met kanker te helpen.

Begin 2020 kreeg ik de diagnose blaaskanker, “een lichte vorm” werd gezegd, in het ziekenhuis bij ons in de buurt. Na intensief overleg met mijn echtgenote en het ziekenhuis ben ik naar het AvL gegaan. Daar werd duidelijk dat ik naast blaaskanker ook prostaakanker had, en er werden kankercellen in mijn plasbuis gevonden. Na de operatie bleken ook twee kleine klieren besmet. Onze wereld stond op zijn kop na het horen van dit nieuws. Mijn blaas is verwijderd, mijn prostaat én een deel van mijn plasbuis. Een harde klap, wat ook echt iets deed met mijn gevoel van mannelijkheid.

Ik heb ontzettend veel steun aan mijn vrouw. Je naasten zijn van groot belang in zo’n traject en ik was voor mijn omgeving soms best moeilijk en egoïstisch. Het was een lange weg, maar inmiddels zien we de toekomst positief voor ons. Ik hoop dat ik met mijn deelname aan Doneer Je Ervaring iets kan betekenen voor anderen.

Wim, 74
Blaaskanker

Ik doneer mijn ervaring.

Voor alle jonge vrouwen na mij.

Op mijn 30ste kreeg ik de diagnose baarmoederhalskanker. Ik stond midden in het leven en ineens is niks meer zeker. Dat vond ik als control freak heel lastig om mee te maken. Alles wiebelde. Tegelijkertijd ben ik er ook zoveel sterker door geworden. Je gaat alles in een nieuw perspectief zien. Dat is intens. Soms intens verdrietig, want de onbezorgdheid in mijn leven mis ik wel. En soms intens mooi. Relaties worden dieper en je realiseert je vaker hoe bijzonder het is wat je allemaal aan een mooie dingen meemaakt. Na twee operaties ben ik nu gelukkig schoon, maar ik heb wel last van late gevolgen. Ik vind het belangrijk dat we met elkaar over kanker praten en naar elkaar luisteren. Ik wil het beter maken voor alle jonge vrouwen na mij. Dat is de reden dat ik lid ben geworden van het Doneer Je Ervaring-panel.

Kim, 33 jaar
Baarmoederhalskanker

Ik doneer mijn ervaring.

Voor de volgende generatie patiënten.

In 2021 werd bij mij blaaskanker geconstateerd. Ik ben toen snel geopereerd en daarna volgde om de week acht chemobehandelingen. Toen bleek dat de kanker was doorgegroeid door de chemo heen, ben ik nog twee keer geopereerd. Ik belandde in het AvL waar ik grondig ben onderzocht. Daar werd ook prostaatkanker vastgesteld en is besloten tot een radicale verwijdering van de prostaat, lymfklieren in de bovenbenen, zaadblaasjes en de blaas zelf. Nu heb ik een urinestoma, waar heel goed mee te leven is. Later werd via een PET-scan een adenocarcinoom in mijn linkerlong bovenin ontdekt. Deze is bestraald en tot nu toe rustig. Het vervelende is dat alle drie de soorten kanker geen verband hebben met elkaar. Door de grondige aanpak van het AvL en de steeds weer goede drie maandelijkse nacontroles ervaar ik dat ik goed kan leven met mijn kanker.

Al help ik door het delen van mijn ervaring, maar één andere patiënt verder, dan is mijn doel al bereikt. Daarnaast ondersteun ik alle initiatieven die bijdragen aan goede voorlichting voor de volgende generatie patiënten.

Johan, 58 jaar
Drie vormen van kanker

Ik doneer mijn ervaring.

Om andere Surinaamse Hindoestaanse patiënten te bereiken.

In 2021 kreeg ik de diagnose leukemie. Dit heeft een enorme impact op mijn leven, dat van mijn gezin en de mensen om mij heen. Maar de ziekte heeft mij ook positieve dingen gebracht. Ik ben zelf van Hindoestaans Surinaamse afkomst en ik merk dat er in mijn cultuur nog een enorm taboe heerst op kanker. Het heeft mij veel goed gedaan er juist wel over te praten, met lotgenoten. Dat gun ik andere mensen met een niet-Westerse afkomst, die ziek zijn, ook. Om hen te helpen ben ik ambassadeur geworden van Wegwijzer bij Kanker. En door mijn gezicht te verbinden aan het Doneer Je Ervaring-panel hoop ik zoveel mogelijk andere Surinaamse Hindoestaanse patiënten te bereiken. Ik zou ze willen uitnodigen om ook lid te worden en hun ervaring te delen. Kanker raakt ons allemaal.

Bidjai, 58 jaar
Heeft leukemie