Gesloten

Kankerzorg in het ziekenhuis of op een andere plek, wat vind jij?

Resultaten

11 juni 2024

Deze vragenlijst is gesloten. De resultaten worden gepubliceerd op 11 juni.

De zorg bij kanker verandert. Zo is het steeds vaker mogelijk om deze zorg thuis of op een andere zorglocatie te krijgen. Ook biedt niet ieder ziekenhuis nog kankerzorg aan.

Wij willen graag weten wat mensen die leven met of na kanker vinden van de mogelijkheid om zorg bij kanker buiten hun eigen ziekenhuis te krijgen. Bijvoorbeeld thuis of op een andere zorglocatie in de buurt. Ook horen we graag of zij ervaringen hebben met reiskostenvergoeding als zij moeten reizen naar het ziekenhuis bij kanker. Bijvoorbeeld met eigen vervoer of het gebruik van een taxi via de zorgverzekeraar.

Waarom deze vragenlijst?

Met de uitkomsten van deze vragenlijst krijgen we inzicht in de ervaringen en meningen van mensen die kanker hebben (gehad) met en over kankerzorg buiten het ziekenhuis. Ook krijgen we een beeld van de ervaringen met reiskostenvergoeding bij vervoer naar het ziekenhuis bij behandelingen bij kanker. Deze inzichten helpen onder andere bij de besluiten die genomen moeten worden om de kankerzorg in Nederland toekomstbestendig te maken.

Wie maakten de vragenlijst?

De vragenlijst is gemaakt door de kankerpatiëntenorganisaties die samenwerken binnen de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK). Afgevaardigden van de beroepsvereniging voor verpleegkundigen (V&VN), zorgverzekeraars CZ en VGZ en leden van de IZA-werktafel substitutie van zorg in de oncologie dachten ook mee. Enkele zorgverleners van ziekenhuizen met ervaring in het bieden van oncologische zorg buiten het ziekenhuis hebben ook feedback gegeven op de vragenlijst.