Resultaten bekend

Resultaten bekend

Datum

20 januari 2025

Deelnemers

354

We waren benieuwd wat panelleden van Doneer Je Ervaring vinden. Wat vinden zij goed aan de vragenlijsten, wat kan er beter? 354 panelleden vulden de vragenlijst in.

Deelnemers

In totaal hebben 354 panelleden de vragenlijst ingevuld, bijna evenveel mannen als vrouwen. De meeste (42%) waren tussen de 55-67 jaar oud. 27% was tussen de 68-74 jaar.

Iets meer dan de helft (54%) van de deelnemers is hoog opgeleid. 31% is middelbaar opgeleid en 15% praktisch opgeleid.

De meest voorkomende vormen van kanker onder de deelnemers waren borstkanker (21%), hematologische kanker (17%) en prostaatkanker (17%).

De resultaten

96% van de deelnemers geeft aan wel eens een Doneer Je Ervaring-vragenlijst te hebben ingevuld. Over het geheel genomen is de gebruikerservaring met Doneer Je Ervaring positief. Bijna geen enkele deelnemer is negatief.

95% is het (helemaal) eens met de stelling 'Ik vind het makkelijk om de vragenlijst(en) in te vullen: het is gebruiksvriendelijk'. 79% is het (helemaal) eens met de stelling dat de onderwerpen van de vragenlijsten goed gekozen zijn. 78% vindt het duidelijk wat er met de uitkomsten van de vragenlijsten wordt gedaan.

In de vragenlijst was gelegenheid om in eigen woorden te omschrijven wat mensen vinden van het invullen van de vragenlijsten. Zo zegt een deelnemer: 'Soms past de vraag niet bij mijn situatie en heb ik moeite met het antwoord.' Iemand anders zegt: 'De vragen zijn helder en duidelijk gesteld en het doel wordt ook duidelijk weergegeven.'

Bijna negen op de tien (88%) deelnemers vindt de invultijd precies goed. Een deelnemer zegt: 'Als je gemotiveerd bent om je ervaringen te delen is de lengte van een vragenlijst minder belangrijk dan relevantie en inhoud.' Een andere deelnemer zegt liever meerdere korte vragenlijsten in te vullen dan één lange.

‘Iets te lang, maar begrijp ook dat het secuur en uitgebreid moet zijn om de juiste conclusies te trekken’


Acht op de tien deelnemers leest meestal of altijd de e-mail die de panelleden ontvangen wanneer de uitkomsten van een peiling online staan. De samenvatting van de resultaten op doneerjeervaring.nl wordt het meest bekeken (58%). Ruim een kwart (27%) geeft aan (ook) de rapportage te bekijken. 15% geeft aan geen van de uitkomsten te lezen.

Acht op de tien deelnemers wil in de toekomst (opnieuw) resultaten bekijken. Verschillende deelnemers geven in de open antwoorden aan dat ze het interessant vinden om de ervaringen van anderen te lezen, om daar herkenbaarheid in te vinden. Andere deelnemers geven aan wel zelf hun ervaring te willen delen, maar liever niet terug te kijken naar de resultaten.

‘Ik vind het interessant om te zien of ik dingen als enige zo heb ervaren, of dat het bij meer mensen zo is.’


Negen op de tien deelnemers vindt dat hun deelname aan Doneer Je Ervaring bijdraagt aan positieve verandering (Doneer Je Ervaring heeft 'impact'). Deelnemers geven in de open antwoorden aan dat de peilingen de ervaringen van een grote groep patiënten in beeld brengen. Dit kan helpen met media aandacht en aandacht in de politiek. 'Je staat er niet alleen voor,' zegt een deelnemer.

De deelnemers zijn ook gevraagd om Doneer Je Ervaring een rapportcijfer te geven. Gemiddeld komt dat uit op een 8,1.

Meerdere deelnemers geven aan dat ze het fijn zouden vinden als hun achtergrondinformatie, zoals geslacht, leeftijd, kankersoort, ziekenhuis, wordt opgeslagen zodat ze dat niet telkens opnieuw hoeven in te vullen.

Aanbevelingen

  • Vaker vragenlijsten en korter in lengte​
  • Meer open vragen​
  • Niet teveel tekst bij vragenlijsten​
  • Voorkómen dat achtergrondgegevens steeds opnieuw moeten worden ingevuld​
  • Terugkoppelingen van resultaten op verschillende manieren aanbieden (sociale media, mail, website) en daarop ook de inhoud aanpassen (factsheet, tekst, grafieken)​
  • Doel van peilingen nog duidelijker maken​
  • Terugkoppelen wat er met de uitkomsten is gebeurd​

Kanttekeningen

  • 345 panelleden hebben de vragenlijst ingevuld. Zij werden benaderd via een algemene nieuwsbrief over Doneer Je Ervaring. Voor de Doneer Je Ervaring-peilingen over thema's die met kanker te maken hebben, worden specifieke uitnodigingen onder een brede doelgroep verspreid, waardoor het totaal aantal deelnemers dan veel hoger ligt.
  • Vaak doen alleen erg tevreden mensen of juist ontevreden mensen mee met dit soort evaluaties, dit kan een scheef beeld geven.
  • Verwarring met Doneer Je Ervaring en andere bronnen: soms verwezen deelnemers naar kankerpatiëntenorganisaties of andere (informatie)bronnen; onduidelijk waar soms informatie vandaan komt.

Wat gaat NFK doen met deze inzichten?

NFK en de aangesloten patiëntenorganisaties zijn blij te horen dat Doneer Je Ervaring positief wordt beoordeeld door degenen die de vragenlijst hebben ingevuld. De uitkomsten helpen om Doneer Je Ervaring meer “klantvriendelijk” en waardevol te maken.

Sinds de start van Doneer Je Ervaring in 2017 is het peilingsinstrument steeds groter en bekender geworden. Met de uitkomsten kan NFK beleid beïnvloeden, zaken aan de kaak stellen en zo de kwaliteit van zorg en leven voor mensen met kanker verbeteren.

Dit jaar zal de techniek van Doneer Je Ervaring worden vernieuwd waardoor het onder meer mogelijk is om kortere peilingen uit te voeren en waardoor deelnemers niet elke keer opnieuw achtergrondgegevens hoeven in te vullen.