Twee derde van de mensen met kanker geeft aan dat hun seksualiteit en intimiteit slechter zijn geworden. Ze ervaren lichamelijke problemen, maar ook andere problemen zoals: geen lust of zin in seks, geen opwinding, een veranderde seksuele relatie en een ander zelfbeeld.
De resultaten
Bijna de helft heeft naar informatie over seksualiteit gezocht; de belangrijkste informatiebron is internet. De respondenten geven aan dat zij in beperkte mate informatie hebben ontvangen van zorgverleners, terwijl bijna twee derde van de respondenten vindt dat de zorgverlener standaard informatie zou moeten geven over seksualiteit. Patiënten hebben vooral behoefte aan praktische tips/informatie en ervaringsverhalen. Partners hebben een vergelijkbare informatiebehoefte, maar geven ook aan informatie specifiek voor de partner te willen hebben.
Acties
- Met de resultaten van het onderzoek ontwikkelen we een website over kanker en seks (www.kankerenseks.nl). Je vindt hier antwoorden op vragen die mensen kunnen hebben over dit onderwerp. Deze website helpt een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen geraakt door kanker en hun partners.
- Wij brengen de resultaten van deze Doneer Je Ervaring onder de aandacht bij beleidsmakers en bij vertegenwoordigers van relevante stakeholders: (ex-)patiënten, zorgprofessionals en werkgevers, werknemers en zelfstandigen. Dit doen we o.a. via een nieuwsbericht en we publiceren deze rapportage op www.nfk.nl.
- Wij gaan (vak)media proactief benaderen, om zo via die weg ook bewustwording te creëren.