Resultaten bekend

Zzp’er en kan­ker, wat is jouw ervaring?

Datum

3 juni 2025

Deelnemers

576

Als je kan­ker hebt of hebt gehad, kan dat gevol­gen heb­ben voor het afslui­ten van een ver­ze­ke­ring. Momen­teel is een arbeids­on­ge­schikt­heids­ver­ze­ke­ring (AOV) nog niet ver­plicht voor zelf­stan­di­gen zon­der per­so­neel (zzp’er), maar daar komt van­af 2027 moge­lijk ver­an­de­ring in. Met deze pei­ling wil­den we inzicht krij­gen in de erva­rin­gen van zzp’ers die kan­ker heb­ben (gehad) en het aan­vra­gen een AOV. Deed je mee aan de pei­ling? Dankjewel!

De resultaten

Wil je de resultaten van deze peiling in één handig overzicht bekijken? Bekijk de factsheet:

Wat vindt NFK van de resultaten

Door middel van deze Doneer Je Ervaring-peiling hebben wij inzicht gekregen in de ervaringen van zzp’ers voor, met en na kanker en het aanvragen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Meeste zzp’ers met of na kanker niet verzekerd als ze niet meer kunnen werken 

Heb je een arbeidsongeschiktheidsverzekering en word je ziek, invalide of krijg je een ongeluk? Dan krijg je een uitkering (geld) om je inkomensverlies (deels) op te vangen. Ruim een kwart van de zzp’ers had een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afgesloten voordat ze kanker kregen, en ruim een op de tien heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering aangevraagd na de diagnose kanker. De meest genoemde reden om na de diagnose geen verzekering tegen inkomensverlies aan te vragen, zijn de hoge kosten.

Negatieve invloed van kanker op AOV-aanvragen

Bij bijna twee derde van de deelnemers die na de diagnose een AOV-aanvraag deden, werd de aanvraag geweigerd door de verzekeraar (63%). De meeste aanvragen werden geweigerd vanwege de kankerdiagnose (85%). Bij een derde van de deelnemers werd de aanvraag geaccepteerd tegen een hogere premie of andere voorwaarden. Of je een verzekering kunt afsluiten, hangt af van verschillende factoren, zoals hoe lang het geleden is dat je de diagnose kreeg, om welke soort kanker het ging en of je nog klachten hebt.

Ziek, maar wél inzetbaar

Ruim de helft (55%) van de deelnemers geeft aan wél (deels) te kunnen werken, ondanks (late) gevolgen van kanker. Zij kunnen vaak zelf bepalen hoe zij hun werk uitvoeren: ze kunnen hun eigen werktijden bepalen of hun werk aanpassen. Ze gaan anders om met hun klachten en zoeken naar oplossingen om het werk zo goed mogelijk te kunnen blijven doen. Toch worden zij door verzekeraars vaak gezien als een risico op basis van hun medische geschiedenis. Verzekeraars kijken bij een aanvraag niet alleen naar iemands persoonlijke situatie, maar ook naar de risico’s op lange termijn voor mensen met dezelfde kenmerken.

‘Ik man­keer van alles, maar ik ben nooit ziek.’

 

Financiële en emotionele gevolgen 

Uit deze uitvraag blijkt dat het huishouden van de zzp’er deels financieel afhankelijk is van het zzp-salaris. Zes op de tien deelnemers geeft aan dat zij financiële gevolgen hebben ervaren: ze verloren inkomsten, moesten spaargeld aanspreken of werden financieel afhankelijk van hun partner of omgeving. Ook ervaart twee derde van de deelnemers emotionele gevolgen zoals onzekerheid en angst, verdriet iets te verliezen en stress. De gevolgen hangen met elkaar samen: deelnemers die financiële gevolgen ervaren, geven met 86% vaker aan ook emotionele gevolgen te ervaren.

‘Ik kreeg echt stress, want kon bij­voor­beeld mijn belas­ting niet beta­len. Ik moest lenen. Ik heb nog steeds geen buf­fer. Dat vind ik echt las­tig. Ben ik niet gewend.’

 

Behoefte aan informatie en hulp bij aanvraag AOV na diagnose

Deelnemers vonden het invullen van de AOV-aanvraag na diagnose moeilijk. Bijna vier op de tien deelnemers had behoefte aan meer informatie en een derde heeft deze gevonden. Bijna de helft (45%) van de deelnemers had behoefte aan hulp of advies bij het invullen van de aanvraag; een kwart kreeg die hulp, met name van de verzekeraar en/of een tussenpersoon.

Tips voor zzp'ers en zorgprofessionals

Aan het einde van de vragenlijst konden deelnemers nog iets kwijt over zzp’er zijn rondom kanker en verzekeren. Veel deelnemers wezen op de problemen die zij tegenkwamen bij het afsluiten van een AOV, zoals hoge kosten en afwijzingen. Ook waren er positieve geluiden: deelnemers die vóór hun diagnose een AOV hadden afgesloten en daar nu veel steun aan hadden. Zij raden andere zzp’ers aan zich wel te verzekeren. Toch gaven een paar van hen aan dat de uitkering niet genoeg was om van te leven. Tips samengevat:

Zzp’ers

  • Sluit op tijd een AOV af, je weet nooit wat er kan gebeuren
  • Zorg voor een buffer (financieel vangnet), verzekerd of niet
  • Een tussenpersoon kan helpen (o.a. financieel/juridisch adviseur)

Zorgprofessionals

  • Maak het ook na kanker mogelijk om je betaalbaar te kunnen verzekeren
  • Lever maatwerk en sluit mensen niet bij voorbaat uit

Dit doen we met jouw ervaring

Met de resultaten van de peiling gaat NFK het volgende doen:

  • We delen de uitkomsten via een nieuwsbericht, factsheet en rapportage op onder andere doneerjeervaring.nl en nfk.nl. Ook verspreiden we deze onder onze 22 aangesloten kankerpatiëntenorganisaties. En we brengen deze resultaten onder de aandacht van belangrijke partijen in het zorgveld en de politiek.
  • We onderzoeken de kenmerken van de groep zzp’ers die zegt te kunnen blijven werken, ondanks eventuele late gevolgen. Dit doen we samen met verzekeraars en artsen gespecialiseerd in ziekten en werk (klinisch arbeidsgeneeskundigen).
  • We informeren huisartsen over mogelijkheden voor hulp en ondersteuning. Zo kunnen ze zzp’ers naar de juiste adviseurs doorverwijzen. Dit geldt ook de AYA-zorgverleners, die zich richten op jonge mensen met of na kanker.
  • We streven ernaar dat mensen meer informatie krijgen rondom de AOV-aanvraag. Denk daarbij aan een betere uitleg vanuit verzekeraars over wanneer je een AOV kan aanvragen en wanneer niet; of aan de statistieken die verzekeraars gebruiken. Wij gaan in gesprek met het Verbond van Verzekeraars over de knelpunten die uit deze peiling naar voren komen en vragen hen om actie en reactie.
  • We informeren het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de resultaten van deze peiling. Met de uitkomsten laten we zien wat belangrijk is voor zzp’ers met kanker. Dit is nu nog belangrijker, omdat de arbeidsongeschiktheidsverzekering in de toekomst misschien verplicht wordt. Zo kunnen de belangen van zzp’ers met of na kanker worden meegenomen bij het verbeteren van de plannen voor een verplichte AOV en het vervolg. 

Wie maakten deze peiling?

De vragenlijst is gemaakt door de kankerpatiëntenorganisaties die samenwerken binnen de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK).

In de media

Momenteel geen mediaberichten.

Wetenschappelijke publicaties

Momenteel geen wetenschappelijke publicaties.

Nieu­we pei­ling live op 25 sep­tem­ber over Samen Beslissen Meld je alvast aan voor het panel